BLOG

RAMENMISVERSTAND

Als twintiger zijnde (zelfs bijna dertiger) vliegen de vrienden die baby’s en huizen kopen me om de oren. Het thema baby’s past hier niet meteen in het concept, maar over die huizen wil ik wel graag iets kwijt. Na de eerste aankondiging: “We hebben een huis gekocht”, volgt steevast de volgende zin: “Voor we erin trekken, gaan we nog wel even de ramen vervangen om de isolatie te verbeteren.” Los van het feit of ik het huis mooi vind of niet, komt mijn haar volledig recht van dergelijke uitspraak.

En dan woedt de innerlijke discussie of ik er daar iets van moet zeggen of niet, want ik wil ook niet de betweter zijn of hun enthousiasme meteen de kop indrukken. Daarom even deze blogpost om al die kopers wat goedbedoelde raad mee te geven.

warmteverliezen

© Michaël De Bouw

Niet via de ramen, maar via het dak gaat de meeste warmte verloren die in de woning geproduceerd wordt (30%). Dus lieve vriendjes, als je een zeer nuttige ingreep wil doen om de isolatie van de woning te verbeteren begin dan met het dak. Je kan een hellend dak of een plat dak isoleren, maar je kan ook de zoldervloer isoleren als je de zolder enkel als bergruimte gebruikt.

Wil je het nog beter doen? Dan zijn de buitenmuren een goede volgende optie, hierlangs gaat namelijk 20 à 30 % warmte verloren. De beste keuze hierbij is isolatie langs de buitenzijde plaatsen, maar dit bepaalt natuurlijk sterk het uitzicht. De spouw kan ook opgevuld worden, maar deze methode is minder betrouwbaar. Indien gewenst kan de muur ook langs de binnenzijde geïsoleerd worden, al staat deze werkwijze nog niet volledig op punt.

Ga je werken doen aan de vloeren? Dan is isolatie van de vloeren in contact met een kelder of op volle grond ook een goede overweging om warmteverliezen te beperken.

Maar waarom wil iedereen dan graag ramen vervangen? Dat heeft vooral te maken met het comfortgevoel en de esthetische zichtbaarheid. Bij oudere ramen komt er vaak wind doorheen de ramen en is de koudeval erg aanwezig. Met eenvoudige ingrepen zoals tochtstrips, kan er al wat meer comfort bereikt worden. Wat ook in overweging moet genomen worden, is de kostprijs van de ramen. Ramen gaan gemiddeld 20 tot 30 jaar mee in een woning, terwijl de terugverdientijd (de tijd die er nodig is om de extra investering te doen renderen) gemiddeld 40 jaar is.

Een beetje technisch, maar als de muren niet geïsoleerd zijn en je kiest voor superisolerende ramen, dan kunnen er zelfs problemen ontstaan door de plaatsing van die ramen. Samengevat komt het erop neer dat de ramen het zwakste punt moeten zijn van je constructie. Indien dit niet het geval is, kan er condensatie ontstaan en kunnen er zelfs schimmels opduiken.

Heb je een woning gekocht of wil je investeren in je huidige woning? Denk dus tweemaal na voor je halsoverkop gaat investeren in dure ramen. Misschien zijn er wel andere opties die je heel wat meer opleveren.