WINKEL STEENHOUWERSVEST

Renoveren van een bestaand handelsgelijkvloers
Antwerpen
05/2015 – 07/2016

 
Steenhouwersvest Antwerpen 
ligging-steenhouwersvest antwerpen 
steenhouwersvest winkelpui antwerpen

.
.
.
.

Bedrijf // Verdickt & Verdickt ARCHITECTEN
Functie // stagiair-architect
i.s.m. Carl en Nico Verdickt

Bouwheer // Danar nv (Antwerpen)
Aannemer // P&C Construction bvba (Antwerpen)
Ingenieur Stabiliteit / EPB / Veiligheidscoördinator // Planet Engineering (Brasschaat)

GRONDPLAN

In mei 2015 ging ik aan de slag bij Verdickt & Verdickt ARCHITECTEN. Na iets meer dan een jaar is de uitvoering van mijn eerste bouwaanvraag ooit voltooid. De werken bestaan vooral uit de toevoeging van een nieuwe winkelpui en de integratie van daglicht door een perceelsbrede lichtstraat aan de achterzijde van het perceel.

Een van de eerste dingen waar ik aan mocht meewerken, was het opmeten en uittekenen van de bestaande toestand van het pand nr. 9 in de Steenhouwersvest. Het bestaande gebouw op dit perceel heeft geen cultuurhistorische waarde. In de straat zijn er wel een aantal originele winkelpuien die een harmonieus geheel vormen.

Na de opmeting volgde onder de vleugels van Carl Verdickt het ontwerp van de renovatie van het bestaande handelsgelijkvloers. De nieuwe winkelpui neemt geleding en ritmiek van de twee beschermde winkelpuien (Steenhouwersvest nr. 11 en 13) als referentie. De ornamentering van de beschermde neoclassicistische winkelpuien is gerelateerd aan de materialisatie in hout. Bij de nieuwe winkelpui wordt er geopteerd voor staal om het hedendaagse karakter te benadrukken. Deze materialisatie biedt tevens een oplossing voor de integratie van brievenbussen, huisnummer en aansluiting met bestaande gevelelementen.

Om achteraan daglicht binnen te brengen, werd oorspronkelijk een geveltuin voorgesteld. De bouwheer zag hierin echter wel de architecturale kwaliteiten, maar zag hierin ook een verlies aan verhuurbare winkeloppervlakte. Uiteindelijk werd er gekozen voor een perceelsbrede lichtstraat in dezelfde zwarte materialisatie als de winkelpui.

Ondertussen is de winkel in gebruik door een bekend Duits schoenenmerk die hiermee voet aan wal wil zetten in België. De vernieuwing van de winkel past alvast bij het beeld van de Steenhouwersvest als nieuwe hippe winkelstraat volgens Elle België