CONSCIENCESTRAAT

Binnengevelrenovatie
Antwerpen
2015

consciencestraat ligging

 

IMG_7837
Nieuwe toestand

 

.
.
.
.

Bouwheer // privé
Aannemer // AB Algemene Bouwwerken (Wuustwezel)

Het art-decoappartementsgebouw staat op de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed, maar dit ontwerp van architect François Dens uit 1928 is tot nu toe niet beschermd. Voor de constructie van het gebouw werd indertijd gekozen voor het Hennebique-systeem met gewapend beton. De appartementen bestaan uit 3 traveeën die afleesbaar zijn in de voorgevel. Onder het platte dak met pseudo-mansarde bevinden zich een souterrain en 6 bouwlagen.

De werken die de eigenaars van de appartementen in 2015 wilden laten uitvoeren hadden geen betrekking op de voorgevel met witte natuursteen, maar concentreerden zich op de L-vormige achtergevel. Ik trad in dit geval niet op als architect, maar verzorgde de communicatie tussen de aannemer en de bewonersgemeenschap. Enerzijds probeerde ik de wensen van de bewoners te bundelen en te vertalen naar een correcte uitvoering door de aannemers. Anderzijds communiceerde ik de vragen van de aannemer naar de eigenaars en probeerde ik een duidelijk antwoord te geven.

Bij de meeste appartementen waren de ramen reeds vervangen, bij een aantal appartementen werden deze nog vervangen vlak voor de gevelwerken van start gingen. De achtergevel en bovendakse zijgevel werd volledig geïsoleerd en afgewerkt met een lichte gevelpleister zoals de Stad Antwerpen aanraadt. Ter plaatse van de ramen werden er bovenop de bestaande raamdorpels nieuwe dorpels uit blauwe hardsteen bevestigd.

De houten kastjes die op de terrassen aanwezig waren, werden door de aannemer AB Algemene Bouwwerken zorgvuldig weggehaald en het zwarte smeedwerk werd hersteld in dezelfde stijl.

Na de renovatie werd een zeer uniform gevelbeeld in witte bepleistering en met zwarte accenten bekomen. De gevel is door de isolatie op energetisch vlak een enorme verbetering en ook op esthetisch vlak een enorme vooruitgang.