BLOG

MANNEN IN UNIFORM

De Dag van de Architectuur is een van de hoogdagen in de agenda van ieder zichzelf respecterend architect. Voorbije zondag was het dan ook zover en uit het grote aanbod kozen wij voor gebouwen met mannen/vrouwen in uniform: de klassieker ‘den Oudaan’ ofwel politietoren van Renaat Braem en de nieuwe Brandweervoorpost in Berendrecht van Bovenbouw.

Oudaan Antwerpen

Blindelings vinden we ‘den Oudaan’, een van de eyecatchers van Antwerpen. Dit gebouw was oorspronkelijk bedoeld als administratief centrum van de stad, maar uiteindelijk is dit territorium van de Lokale Politie Antwerpen geworden. Wat er binnenkort van deze toren zal worden is nog niet duidelijk, maar de actiegroep ‘We kopen samen den Oudaan‘ wil alvast een duurzame functie voor dit gebouw zoeken. Nog zeer vage plannen, maar wij fluisteren alvast toe dat cohousing misschien ook een optie kan zijn.

Oudaan Antwerpen

De jaren ’50-toren heeft echter wat te lijden onder betonrot en staat daarom momenteel in de steigers. Verschillende verdiepen zijn in de loop der jaren ‘gerenoveerd’ waardoor het oorspronkelijke interieur met linoleum en tropische houtafwerking niet overal meer zichtbaar is. Ruimtes die oorspronkelijk een zwevend karakter hadden, werden onderbouwd met extra ‘opbergruimte’.

Oudaan Antwerpen

Oudaan Antwerpen

Op het 12e verdiep kunnen we nog wel enkele originele elementen terugvinden en ook de detaillering is bijzonder gedetailleerd. Op verschillende plaatsen kan je een zeshoek terugvinden, tot zelfs de trapafwerking toe. Volgens sommige bronnen zou dit een verwijzing zijn naar het communisme, een ideologie waar Renaat Braem sympathieën voor zou hebben.

Oudaan Antwerpen

Als de architectuur van dit betonnen gebouw je toch niet kan bekoren, dan was een bezoek aan dit gebouw in ieder geval toch de moeite waard voor de adembenemende zichten. En nu weet je ook meteen met welke achtergrond de agenten ’s middags hun boterhammetjes opeten. En we kennen nu ook de verborgen turnzaal op het bovenste verdiep. In de toekomst kan deze prachtige ruimte terug gebruikt worden door de Antwerpenaar?

brandweervoorpost berendrecht

Iets meer moeite kost het ons om de Brandweerpost in Berendrecht terug te vinden. We zijn sowieso al niet echt vertrouwd met het havengebied, maar enkel een groepje architectuurliefhebbers met fototoestellen doet ons denken dat we op de juiste plek zijn aanbeland. Ook na een bezoek aan de nieuwe brandweerkazerne zijn we helaas niet overtuigd van de houten buitenbekleding.

brandweervoorpost berendrecht

De binnenkant daarentegen heeft verschillende kwaliteiten. Voor de brandweer was het erg belangrijk dat er verschillende doorzichten zijn in het gebouw en die waren er vast en zeker. De indeling van het gebouw is zeer eenvoudig, maar daardoor ook zeer logisch om te begrijpen en ruimtes terug te vinden.

brandweervoorpost Berendrecht

Qua materialen werden er geen grootse materialen gekozen, maar zorgen multiplex en betonvloeren voor een eenvoudige en rustige afwerking. Onderaan is de multiplex vernist zodat er een soort plint ontstaat. Bovenaan zijn de platen geperforeerd om de akoestiek in de ruimtes te verbeteren.

brandweervoorpost berendrecht brandweervoorpost berendrecht

Het gebouw heeft verschillende hoogtes zodat de achterliggende functies zichtbaar zijn: de fitnesszaal heeft een hoger plafond dan de keuken of de slaapkamers van de brandweercompangnieën. Bij het voorbijrijden is er amper iets van te zien, maar de brandweervoorpost bevat ook twee patio’s op het verdiep. De ene sluit aan bij de leefruimte van de brandweermannen, de andere bevat een klein sportveld.

In beide gebouwen werden we rondgeleid door respectievelijk de persvoorlichter van de lokale politie en respectievelijk de brandweercommandant. In beide situaties was dit volgens ons een enorm positief punt van de rondleiding, want architectuur wordt uiteindelijk bepaald door de gebruikers. Door deze (onbewuste) nadruk op de gebruiker sluit voor ons de Dag van de Architectuur naadloos aan bij het laatste Architectuurboek Vlaanderen met het thema ‘Architectuur Middenin’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *