BLOG

LEZING a2o #TBT

postcard_auditorium14-15-1Eind februari nam ik – vol nostalgie – nog eens de trein naar Leuven om naar de Auditoriumlezing in het  STUK te gaan. De lezing zou gegeven worden door Jo Berben van a2o met als thema ‘Power, Politics, Architecture’. Het Hasseltse bureau kende ik enkel van naam, meer wist ik er niet van, achteraf gezien een lichte schande vind ik zelf. Het boekje dat op voorhand wat informatie moest bieden, was misschien iets te beperkt. Die brochures worden steeds door Existenz, studentenvereniging van 1e masterstudenten ingenieur-architectuur (KUL), gemaakt. Dat die studenten hun handen waarschijnlijk helemaal vol hebben met de aankomende existenzweek, zorgde er wel voor dat ik hen dat kon vergeven.

Jo Berben maakte het als vlotte spreker zijnde zelf trouwens meer dan ruimschoots goed. Het thema ‘Power, Politics, Architecture’ dat als kapstok diende om enkele projecten van a2o voor te stellen, was dan ook razend actueel. Ja, wat is de rol van de architect in tijden dat zelfs erfgoed gebombardeerd wordt door een terreurorganisatie? De overgang naar het eerste project, Gerechtsgebouw in Hasselt, was dan ook naadloos. Ik ben – ook na zijn uitleg – nog steeds geen grote fan van dit ontwerp in samenwerking met J. Mayer H. en Lens° Ass architects (sorry Jo). Maar er zijn wel elementen die ik nu pas weet te appreciëren, zoals het feit dat ook de bibliotheek van de Rechtenfaculteit (UHasselt) hierin huist. Rechters, studenten, professoren en advocaten kunnen er naast elkaar de nodige informatie opzoeken en napraten bij een latte macchiato (wat zouden lawyers anders drinken?).

Gerechtsgebouw Hasselt © a2o

Gerechtsgebouw Hasselt
© a2o

Clarenhof Hasselt © a2o

Clarenhof Hasselt
© a2o

a2o doet ook veel reconversieprojecten. Projecten waar ik meestal al sowieso al voor gewonnen ben, maar de ingrepen die zij doen zaten er echt volledig op. In het Clarenhof in Hasselt hanteerde het bureau een echte no nonsense aanpak: raamopeningen die niet meer nodig waren zijn opvallend dichtgemetseld, openingen die groter moesten zijn werden uitgebroken. Verhullen is nergens voor nodig. Onder zijn neus weg gaf hij ook nog een pleidooi voor de Vlaams Bouwmeester, eveneens een mooie link met de actuele politiek. Bij het Virga Jessecollege in Hasselt gebeurt de renovatie in verschillende stappen. Ook al is een ingreep slechts klein – zoals studieteksten die gedrukt zijn op de nieuwe ramen – toch blinkt die net door die eenvoud uit.

Indien we nog niet gewonnen waren door de ontwerpen zelf, werden we wel overtuigd door de underdogrol die a2o samen met Atelier Kempe Thill speelde in de ontwerpwedstrijd van het Havenhuis in Antwerpen. Het idee: het Havenhuis is al een kopie van een bestaand gebouw, we kopiëren het gewoon nog eens en zetten het op zijn kop. Eenvoudig, maar het zag er geslaagd uit op de ontwerptekeningen. Ook al waren ze bij de laatste twee laureaten, tegen starchitect Zaha Hadid en co maakten ze amper een kans.

Ontwerp Havenhuis Antwerpen  © a2o

Ontwerp Havenhuis Antwerpen
© a2o

Ondanks de praktische  problemen die er bij de lezing waren – gastspreker was ziek, beamer werkte niet en laser viel uit – en het bezoek van een vreemde snuiter die na tien minuten ook weer terug naar buiten glipte, waren we helemaal mee met de lezing. Het bureau leek goed georganiseerd (met WhatsApp groep om ideeën aan te reiken door álle medewerkers) en zelfs het kantoorgebouw (waar iedereen trouwens steeds welkom is om een kijkje te komen nemen) lijkt een pareltje met allemaal creatieve bedrijven in het pand. Op het einde van de lezing was er voldoende ruimte om vragen te stellen, de beste vragen werden beloond met een boek. Eén vraag lag nog op onze lippen bij het buitengaan (een die we niet durfden te stellen in een volle aula), maar wel hier: “mogen wij bij a2o komen werken*?”

 

*Dit heeft absoluut geen verband met mijn vorige of huidige job, ik was/ben bij allebei zeer tevreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *