BLOG

DWARS DOOR HOSTEL WADI

Joggen. Een hobby waar ik een 4tal jaar geleden helemaal voor gezwicht ben. 6 zeer fijne maanden had ik als erasmusstudent beleefd in Lissabon. Evenredig met het aantal maanden, was helaas ook mijn lichaamsgewicht met 6 kilo toegenomen. Wat wil je als de cocktails er dezelfde prijs hebben als een pintje in België? Dus terug in Leuven en vol goede moed om terug op gewicht te komen, volgde ik een Start-to-runcursus. Na de 5 km ging ik voor de 10 km en al gauw was mijn eerste deelname aan de Ten Miles in Antwerpen een feit.

Voor velen is lopen in de natuur het mooiste wat er is. Ik vind het echter veel leuker om te lopen in een stedelijke omgeving en gebouwen te ontdekken. Een beetje beroepsmisvorming? In Lier heb ik in het begin van mijn loopcarrière eens deelgenomen aan de Pallieterjogging, langs het Belfort en het begijnhof. Heerlijk! Ook evenementen als de Citta Urban Trails zijn mij op het lijf geschreven. Zo jogde ik in maart nog door de Antwerpse premetrotunnel, langs de Zoo en op het perron van het Centraal Station (deze keer niet om nog snel de trein te halen). En ook voor de Havenrun begin september ben ik alvast ingeschreven.

Maar er worden nu eenmaal veel meer natuurlopen georganiseerd en om de conditie te onderhouden deed ik op onze nationale feestdag mee aan Dwars door Kasterlee. Warm, heet, zwoel, broeierig, … Wat een dag om te gaan lopen hadden we nu toch uitgekozen? Een beetje rustiger lopen dus en volop genieten van het landschap van De Hoge Rielen waarvan het masterplan ontworpen is door Studio Secchi-Vigano. Het Italiaanse bureau won de Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester en slaagde erin het bos en de voormalige legerbasis een educatieve bestemming te geven.

Hostel Wadi

Waar we tijdens het joggen helaas niet zijn langsgekomen, maar waar ik mijn clubmaatjes van Runnin’ Brecht achteraf wel mee naartoe troonde, was het Hostel Wadi. Goed verscholen in het bos ligt dit cirkelvormige jeugdhotel, eveneens een ontwerp van Studio Secchi-Vigano. De wintertuin bevindt zich in het midden van de herberg. Rondom rond zijn kamers aan elkaar geschakeld die toegankelijk zijn via een passage die zich volledig opent naar de binnentuin.

Hostel Wadi

Aan de buitenzijde is het gebouw op enkele raamopeningen eerder gesloten. De verticale lamering bestaat uit lorkenhout, een resistent materiaal dat zich op termijn zal integreren bij de stammen van de omliggende bomen. Qua structuur kreeg dit openbare gebouw uiteindelijk een traditionele houtskeletbouw.

Hostel Wadi

Op het dak van de constructie bevindt zich een daktuin die afhelt naar de binnenzijde en dus enkel vanaf de patio  min of meer zichtbaar is.

Hostel Wadi

Zowel door vormgeving als materiaalgebruik zit Hostel Wadi volledig geworteld in het bos. Een goed verstopte parel, die uitblinkt in zijn eenvoudige maar krachtige vorm. Wat mij betreft had een lusje lopen door dit bouwwerk nog een extra dimensie kunnen geven aan Dwars door Kasterlee. Misschien een idee voor de volgende editie?

Hostel Wadi

Tijdens de Dag van de Architectuur 2013 werd dit project opengesteld voor het publiek en in het Architectuurboek Vlaanderen N°11. Architectuur middenin werd dit project gepubliceerd. Dat dit goed verborgen stukje architectuur toch niet onopgemerkt blijft, blijkt uit ook de nominatie voor de EU Mies Award 2015. Duidelijk het bezoeken waard!

Vraag je je net zoals mij af waar je de namen Bernardo Secchi en Paola Vigano nog hebt horen vallen? Het masterplan van Park Spoor Noord in Antwerpen is van hun hand en ook voor de luifel en aanleg van het Antwerpse Theaterplein zijn zij verantwoordelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *