BLOG

BATIBOUW // WHAT’S NEW?

“Om de zoveel jaar ga je toch best eens naar Batibouw om te kijken welke nieuwigheden er zijn. En dan kan je weer 5 jaar wachten.”

Ik hoor het een van mijn proffen in Leuven, Bob De Lathouwer, zo nog zeggen. Dat hij vooral gekend is om zijn sterke verhalen en straffe uitspraken hoeft niet te verbazen. Maar de lessen blijven zo wel goed hangen, dat dan weer wel.

Dit terzijde, ging ik naar de professionele dagen van Batibouw om nieuwigheden te ontdekken. Ook al was het nog maar 4 jaar geleden. Met 12 paleizen en nog een aparte hal voor de professionals is het uiteraard moeilijk om alles gezien te hebben. Ik heb er twee producten uitgekozen die ik tot nu toe nog niet kende en volgens mij wel echt van pas kunnen komen.

Techniek 1: buitenisolatie + baksteenstrips

Momenteel volg ik een project op van een buitenisolatiesysteem met 10 cm harde isolatie en een pleisterlaag als afwerking. De buitenkant van een bestaand gebouw isoleren is voor mij op technisch vlak de beste keuze. Als er een spouwmuur is, zou die opgespoten kunnen worden. Of de muur dan echter volledig opgevuld is, is moeilijk te controleren. Een andere methode is het isoleren van de binnenzijde, maar dan gaat er helaas woonruimte verloren en zijn koudebruggen onvermijdelijk. Als je een bakstenen gebouw langs buiten gaat isoleren en dan gaat afwerken met een pleisterlaag, verandert wel heel het uitzicht van het gebouw. Niet iedereen is daarvoor te vinden, vooral privébouwheren- en vrouwen staan er vaak sceptisch tegenover.

Detail met buitenisolatie en baksteenstrips

Detail met buitenisolatie en baksteenstrips

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Het systeem dat ik op Batibouw leerde kennen bestaat al langer, maar was mij tot nu toe onbekend. Er wordt geïsoleerd langs de buitenzijde, maar de gevel krijgt een afwerking met baksteenstrips. Het systeem bestaat uit isolatieplaten die tegen de bestaande gevel worden gelijmd en volledig vastgezet worden met pluggen. Op de isolatie met horizontale richels komt een kleefmortel zodat baksteenstrips hier makkelijk op geplaatst kunnen worden. Zoals bij een klassieke baksteengevel worden de voegen nadien netjes ingevoegd.

Iso Bricks

Iso Bricks

Vandersanden Group

Vandersanden Group

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Het bedrijf Iso Bricks uit Beerse kiest bij dit systeem voor XPS-isolatieplaten. Dit zijn platen die goed isoleren, maar ook iets duurder zijn. Er zijn reeds samenwerkingen met o.a. baksteenfabrikant Wienerberger. Een van de troeven van Iso Bricks is dat je als eigenaar een gevelsteen mag kiezen die de fabrikant versnijdt op maat van de gevel.

Het systeem E-Board is een afgeleide van de concullega’s van de Vandersanden Group. Je hebt daarom de keuze uit het volledige gamma handvormstenen van Vandersanden die ook meteen beschikbaar zijn als steenstrips. De E-board isolatieplaat is een EPS-plaat, een plaat die in het algemeen iets minder goed isoleert. Je kan de platen wel in verschillende diktes krijgen en ook nog eens combineren met harde isolatieplaten. Je hebt misschien iets meer dikte nodig, maar hiermee kan ook hoge isolatiewaarde worden behaald. Indien je gelijmde baksteen verkiest, kan je met dit systeem gewoon de gladde kant van de isolatieplaten gebruiken.

Een mooie realisatie met dit materiaal is een gevelrenovatie van de woning BHV door Iglesias-Leenders-Bylois architecten.

Techniek 2: isolerende snelbouwsteen

PLS Lambda

PLS Lambda

Isolatie is in. Zelfs mijn vriendinnen, die nooit eerder konden meepraten over mijn vak, maar nu gaan bouwen of verbouwen, ratelen maar door over U-waardes, K-peilen en hun EPB-mannen. Ik ben er zeker van dat ook zij zullen houden van de PLS Lambda, een Porotherm Lijm-systeem, dat op Batibouw uitgebreid werd gedemonstreerd door enkele vakmannen à la “Wat hebben we geleerd vandaag?”.

Perforaties PLS Lambda

Perforaties PLS Lambda

Detail met PLS Lambda

Detail met PLS Lambda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


In plaats van de alomgekende snelbouwsteen is deze steen met een gewijzigd perforatiebeeld zowel dragend als isolerend. Groot voordeel van dit type steen is een eenvoudige oplossing voor de typische bouwknoop van overgang vloer – muur. Om de isolatie te laten doorlopen moet er hier geen cellenbetonblok of cellenglas geplaatst worden, de knoop lost zichzelf op. Er wordt ook nog een isolatieplaat geplaatst in de spouwmuur zoals bij een normale gevelopbouw, maar over het algemeen is de muur beter isolerend dan met een traditionele snelbouwsteen.

Een ander voordeel van dit systeem zou het hogere rendement zijn (sneller, eenvoudiger en goedkoper). Tijdens de demonstratie werd er inderdaad vlotjes gejongleerd met de toch redelijk grote stenen (lengte 500 mm), maar ik zou dit graag ook eerst eens even in de praktijk zien voor ik hierover uitspraken over doe. Volgens Wienerberger is dit systeem ergonomisch interessanter voor de metser. In plaats van telkens dezelfde beweging uit te voeren (in de ene hand een steen, in de andere hand een truweel) moet je hier afwisselen tussen de bewegingen (met twee handen een steen plaatsen, met twee handen lijm aanbrengen). Verlijmen gaat inderdaad sneller dan metselen, maar dit heeft wel als nadeel dat er meer kuiswerk is op het einde van de dag volgens mij.

Wie heeft er met dit systeem al goede (of slechte) ervaringen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *